Kweek LED-licht experiment
16 maart 2015
0

detail van een kalanchoë plant.

 

Kweek (LED) licht experiment

Op 6 januari van dit jaar is er een “lichtexperiment” van gestart bij een kalanchoë kweker in het Westland. Doel van dit experiment was het vergelijken van het (groei)rendement van speciaal kweek LED en het huidige kweeklicht. De kalanchoë kweker heeft circa 6000 traditionele kweeklampen, “high pressure sodium” (HPS-)lampen hangen van elk 600 Watt (W). In een kas werden enkele HPS-lampen van 600W vervangen door het (kweek) LED van 200W van RealGrowLed (RGL).

licht-experimentFoto 1 Verschil in lichtspectrum is duidelijk zichtbaar.
Traditionele verlichting is zichtbaar als "oranje" licht.
RealGrowLed is zichtbaar als "paars" licht.

Om te kunnen vergelijken zijn er in dezelfde kweekcyclus boven de kweektafels enkele 600W HPS-lampen vervangen door RealGrowLed blokken van elk 200 W.
De omstandigheden zijn gelijk gehouden. Zo zijn beide lichtbronnen zijn op dezelfde hoogte gehangen, zo’n twee meter boven de kweektafels.
Is de onderlinge afstand is eveneens gelijk gehouden, zo’n vierenhalve meter.
Ook de bewatering van de planten zijn gelijk gehouden.
De kweektafels bezitten een eb & vloed systeem, dit betekend dat alle planten om de twee dagen een half uur in het water hebben gestaan. Binnen het half uur kan de voedingsbodem van de plant zich volzuigen waarna het overtollige water wordt afgevoerd.

Op 3 maart jongstleden was het lichtexperiment afgelopen, de kalanchoë zijn onderling vergeleken en hieronder treft u de resultaten aan.

kweekbak
Foto 2: De RGL led blokken hangen aan de voorkant van de kweektafel*

Steekproefsgewijs zijn er planten uit beide kweekgebieden gehaald en is er per plant gekeken naar het gewicht, de groeisnelheid, de uiterlijke kenmerken en additionele benodigdheden.

Gewicht: nagenoeg gelijk (onder RGL gem. 2% zwaarder dan onder HPS);
Groeisnelheid: nagenoeg gelijk (onder RGL gem. 3 dagen sneller dan onder HPS);
Uiterlijk: Kalanchoë onder RGL iets meer gedrongen/compacter. Dit verklaart het toegenomen gewicht onder RGL;
Groeiremmers: Kalanchoë onder RGL behoeven minder groeiremmers;

Energie besparing:
Naast het groeirendement hebben we ook gecalculeerd wat het rendement is bij het gebruik van kweek LED (van RGL).
Op basis van de inkoop van energie door de kalanchoë kweker, zijnde 0,08 eurocent voor 1 Watt, is berekend dat één RealGrowLed blok (van 200w) de kweker een besparing oplevert van € 78 per 2000 branduren.

Conclusie:
Omdat er verbeteringen zijn, zij het op dit moment gering, kunnen we toch stellen dat het gebruik van kweek LED (van RGL) een gunstiger effect heeft op het uiterlijk en de groeisnelheid van de kalanchoë.
Tegelijkertijd levert het gebruik van het RealGrowLed de kalanchoë kweker een behoorlijke besparing op van € 78 per 2000 branduren per lamp.

Verder vergelijken:
Lange Levensduur:
Een HPS lamp kent een levensduur van circa 10.000 branduren, hoe dichter bij de 10.000 branduren hoe groter het lichtverlies zeker 20%. Na de circa 10.000 branduren wordt het lichtverlies snel groter.
RGL led kent een levensduur van circa 50.000 branduren, echter na 50.000 branduren verliest het led ook zijn kracht circa 10%.
LED gaat dus zeker vijf keer zo lang mee.

Betrouwbare licht bron:
HPS lamp straalt een enorme hoeveelheden warmte, dit heeft tot gevolg dat in veel kweek omgevingen deze lamp wordt gecombineerd met een extern koelingssysteem. Het nodig hebben van een extern koelingssysteem maakt dat deze combinatie storingsgevoeliger is dan het RGL led
Uiteraard gebruikt een extern koelingssysteem ook extra stroom.
Door de vorm van de behuizing heeft RGL geen extern koelingssysteem nodig.

Meerlaags kweken:
Zoals hierboven vermeld geeft de HPS lamp enorme hoeveelheden warmte af. Dit heeft tot gevolg dat de HPS lamp nauwelijks tot niet in buurt van de gewassen kan komen omdat de bladeren van de gewassen als gevolg van deze warmte zullen “verbranden” (uitdrogen).
RGL geeft veel minder warmte af. Het is dus mogelijk om de RGL veel dichter op de gewassen te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat met RGL in meerdere lagen kan worden gekweekt.

Geoptimaliseerd licht:
RGL kan worden aangepast voor specifieke soorten (licht) spectrum versies.
Verschillende planten of gewassen groeien het meest optimaal bij verschillende specifieke (licht) spectrum versies.

* Op de foto is zichtbaar dat er nauwelijks licht weerkaatst van de kalanchoë, dit is een teken dat de kalanchoë vrijwel al het licht absorbeert om te groeien.
Er is dus bijna geen “lichtvervuiling”.

Nieuw experiment:
nieuw-experiment
Foto 3: Nieuw Experiment, een voordeliger ophangsysteem

Op dit moment is er bij dezelfde kalanchoë kweker een nieuw experiment gestart. Er wordt een nieuw ophangsysteem getest. Dit ophangsysteem is in hoogte verstelbaar en het streven is naar een goede lichtverdeling terwijl de RGL led blokken 1 meter boven de kweekbakken hangen. Hiervoor is een lens ontworpen van speciaal glas die het licht kan verspreiden tussen 0 en 120 graden.
De onderlinge afstand tussen de blokken is verkleint naar 3 meter vanwege de lagere afstand van kweekbak naar lichtbron.
En er hangen twee verschillende RGL led blokken met twee verschillende (licht) spectrum versies.

Het doel is:
Het bereiken van een gunstigere lichtverdeling en meer micromol/s (PAR) per oppervlakte voor meer snelheid in productie.

OPROEP:
RealGrowLed zoekt een test locatie voor een nieuw lichtexperiment.
Het is een experiment zonder winstoogmerk voor RealGrowLed.
Dit experiment zal mede worden gebruikt voor het opstellen van een show case.

Bent u geïnteresseerd? Wilt u meer weten over dit lichtexperiment?
Bijvoorbeeld welke voorwaarden er zijn, neem dan contact op met RealGrowLed via onderstaand webformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

 

Geef een reactie